آرمان ملی آنلاین - علیرضـا پورحسین: سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران روز گذشته گفته است که 80 درصد از دوربینهای موجود آژانس دوربینهای پادمانی هستند که ما متعهد به پادمان هستیم و آن دوربینها کماکان فعالیت خود را ادامه میدهند و دوربینهایی که قرار است فعالیتشان قطع شود مربوط به دوربینهای فراپادمانی است که اطلاعاتی را ضبط میکردند که بعدا قابل استفاده برای آژانس بود. ایران دیگر این اطلاعات را در اختیار آژانس نمیگذارد تا شاید با این اقدامات، به خودشان آمده و روش و منش خود را تغییر دهند زیرا با این رویکرد نمیتوانند انتظار داشته باشند که ایران در قبال عدم همکاری و نیت بدشان همکاری گسترده داشته باشد. این اظهارات در حالی مطرح میشود که آژانس بینالمللی انرژی اتمی از چندی پیش فعالیتهای خود را علیه ایران آغاز کرده و تلاش میکند تا یک اجماع جهانی علیه ایران ایجاد کند. در راستای بررسی این مساله «آرمانملی» گفتوگویی با سیدجلال ساداتیان، سفیر پیشین ایران در بریتانیا داشته است که در ادامه میخوانید:
اختلافات اخیر ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی را چگونه ارزیابی میکنید؟
در این برهه زمانی باید توجه داشت که اختلافات ایران و آژانس یک چالش ثانویه است زیرا آژانس در حال حاضر ابزار قوی در دست ندارد. بدین شکل که بیشتر فشار محیطی و تبلیغاتی را امروز میخواهد علیه ایران بیشتر کند. قطعنامه شورای حکام در آینده ممکن است پرونده ایران را به شورای امنیت ببرد اما در این برهه زمانی شورای امنیت یکدست نیست و قطعنامه علیه ایران وتو خواهد شد. به همین علت میتوان گفت که آژانس امروز ابزار عملیاتی علیه ایران ندارد و صرفا میخواهد فضا را علیه ایران بسازد.
ممکن است از طریق اسنپ بک اقدامی علیه ایران صورت گیرد؟
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مراحل بعد اگر فضا را متشنج کند، در این میان ممکن است اروپاییها با ایران یک اتمام حجت داشته باشند و در صورت اینکه نتیجهای در جلسات شورای حل اختلاف بهدست نیاید، پس از آن شاید به سراغ اسنپ بک رفته و قطعنامههای شورای امنیت را علیه ایران بازگردانند. در چنین شرایطی رقابت باز هم میان طرفین بیشتر میشود و مشخصا ایران نیز مقابله میکند و کلیه دوربینها را ممکن است جمع آوری کند. این حالت تقابل ایران با آژانس ممکن است در آینده با اما و اگرهایی تشدید شود اما در حال حاضر صرفا یک قطعنامه تذکری علیه ایران صادر میشود. باید منتظر ماند و واکنشها را در قبال این رفتارها مشاهده کرد. در این میان شاهد بودیم که قطریها نیز برای آرام کردن فضا اظهارنظر میکنند اما هنوز جزئیات و پشت پردهها مشخص نیست. مشخصا امروز میانجیهایی همچون قطر، عراق و عمان فعال هستند اما نتیجهای حاصل نشده است. در چنین شرایطی امیدی نیست تا برجام احیا شود و شاید فضا در عرصه سیاسی متشنجتر شود. باید اقدامات عملیتر برای حل اختلاف انجام شود تا از این فضا بتوان فاصله گرفت و به سمت احیای برجام گام برداشت. غرب باید در این خصوص مشخصا متفاوت عمل کند.
با وجود تنشهای روزهای اخیر آیا همچنان امکانی برای احیای برجام وجود دارد؟
امروز به نقطهای رسیدهایم که یک رقابت سخت میان موافقین و مخالفین احیای برجام رخ داده است. آقای مورا و امیر قطر به تهران آمدند و همچنین سفری که آقای رئیسی به عمان کرد در راستای احیای برجام بود اما نقطه مقابل این ماجرا اسراییل است که همه تلاش خود را به کار گرفته تا برجام به نتیجه نرسد. در تهران ترور انجام میدهند، به مواضع ایران در سوریه حمله کردند و از سوی دیگر در آمریکا 66 سناتور را وادار کردند که بیانیه صادر کنند تا سپاه از لیست FTO خارج نشود. در واقع اسراییل همه تلاش خود را به کار گرفته است تا مساله برجام به سرانجام نرسد. از طرف دیگر اخیرا رابرت مالی و همچنین وزیر خارجه آمریکا اظهارات منفی داشت که برجام به نتیجه نمیرسد. در نتیجه دو جناح مخالف و موافق برجام بهشدت در تکاپو هستند. به تازگی مدیر آژانس گفته است که ایران 18 برابر توافق برجام اورانیوم غنی شده دارد. از سوی دیگر ایران طبق مصوبه مجلس فیلمهای ضبط شده از فعالیتهای هسته ای ایران را به آژانس نمیدهد. همچنین دبیر کل آژانس تا امروز چندین بار به تهران آمده است و بار آخر هم با نارضایتی بازگشت. با این شرایط احتمالا آژانس گزارش منفی به شورای حکام ارائه میدهد. به زودی هم بیانیههایی علیه ایران صادر خواهد شد تا در عرصه سیاسی ایران را تحت فشار قرار دهند. اگر شورای حکام ایران را تحت فشار بیشتر قرار دهد این احتمال وجود دارد که مجددا پرونده ایران در آینده به شورای امنیت برود که در این صورت ممکن است دو اتفاق روی دهد. امکان دارد در این شرایط شورای امنیت قطعنامه جدیدی علیه ایران به تصویب برساند، ولی بعید است این تلاش به جایی برسد زیرا روسیه و چین به لحاظ روابطی که با ایران دارند حتما مقاومت میکنند و اجازه صدور قطعنامه را نخواهند داد. از سوی دیگر روسیه به دلیل رقابتی که امروز با غرب و آمریکا دارد ممکن است در مقابل این ماجرا ایستادگی کند.